Ako správne vybrať screenové rolety? Výhody a skúsenosti

Screenové rolety slúžia na ochranu interiéru pred prehrievaním. Poskytujú mnoho výhod, azda najväčšou je zachovanie kontaktu s vonkajším prostredím. Nepripravíte sa tak o Váš jedinečný výhľad na panorámu mesta, ulice alebo prírody. Pri rodinných domoch, prístreškoch a bioklimatických pergolách budete mať prehľad o tom čo sa deje na záhrade. Screenové rolety zároveň prepúšťajú denné svetlo do interiéru aj v zatiahnutom stave, čím vytvárajú príjemnejšiu svetelnú atmosféru v miestnosti. V porovnaní s roletami alebo žalúziami zaberajú menej miesta a pri dodatočnej priznanej montáži je to pre našich zákazníkov častokrát voľba č. 1.

Screenové rolety majú možnosť výberu z 10 druhov látok a farebných prevedení. fotografia vzorkovníka SATINÉ
Základné farebné prevedenie screen látok z radu SATINÉ

Zabraňujú prieniku tepla a škodlivých ultrafialových (UV) lúčov

Screenové rolety používajú špeciálnu technickú tkaninu určenú do vonkajšieho prostredia, ktorej priorita je odrážať teplo. Umiestnenie rolety na okno z exteriérovej strany zabraňuje dopadu slnečných lúčov na tabulu skla a prehrievaniu interiéru. Napríklad rad látok SOLTIS92 odráža až 97% tepla (Serge Ferrari, Soltis 92, .pdf), čím významne znižuje náklady na klimatizáciu. SCREEN látky sú navyše navrhnuté tak aby zabraňovali prenikaniu škodlivých ultrafialových (UV) lúčov.

Screenové látky SOLTIS odrážajú až 97% tepla.

Hoci je UV žiarenie pre ľudské oko neviditeľné, z dlhodobého hľadiska má za následok vyblednutie podláh, nábytku či bytových doplnkov. Schopnosť látok blokovať UV žiarenie je inverzne prepojená s faktorom priepustnosti (FP) – napr. ak je FP 3%, screenová látka blokuje zhruba 97% UV žiarenia.

Želáte si veľa svetla alebo viac súkromia?

V závislosti od štruktúry a hustoty tkania screenovej látky sa určuje faktor priepustnosti (FP, z anglického výrazu „Openes factor“). Ten určuje koľko svetla prepustí roleta do interiéru – máte tak na výber či chcete v interiéri viac tieňu a súkromia alebo svetla a kontaktu s vonkajším prostredím.

Screenové rolety majú rôzne priepustnosti svetla.

Faktor priepustnosti sa udáva v percentách a typicky môže byť: 0% (napr.: látky typu Black Out), 2-3% (napr.: rad Soltis 92), 4% (rad Satiné) alebo 14% (rad Soltis 86). Čím nižšie percento, tým vyššia nepriepustnosť svetla.

Screenové rolety: Porovnanie priehľadnosti

Látka s faktorom priepustnosti 1%  zatieni interiér viac ako látka s FP 5%. Látky typu Black Out (FP 0%) dokonale zatemnia interiér najefektívnejším spôsobom a to aj v porovnaní s akýmkoľvek iným typom exteriérového tienenia (napr. hliníkové rolety). Rozdielne hodnoty FP poskytujú rôzne benefity a vo svojej podstate nie je jedna lepšia ako druhá. Preto by sa pri výbere malo zvážiť:

  • Orientácia okna podľa svetovej strany
  • Požadovaná úroveň súkromia (spálňa vs. obývačka do záhrady)
  • Požadované množstvo svetla
Screenové rolety majú odstupňovanú priehľadnosť látok. Fotografia ilustruje prípady faktor priehľadnosti 1%, 3%, 5%, 10%.
Porovnanie screenových roliet s rôznym faktorom priepustnosti svetla

Rozdiel vo výhľade: Svetlé vs. Tmavé látky

Výhľad cez screenové rolety okrem faktoru priehľadnosti (FP) ovplyvňuje množstvo ďalších vlastností: hustota a vzor tkania látky, dominantný zdroj svetla (slnko alebo interiérové svetlo) alebo farba látky. Pre mnohých je prekvapujúce zistenie, že výhľad cez tmavé screen látky je oveľa jasnejší a ostrejší ako cez bledé látky.

Tmavšie farby majú vyššiu pohltivosť svetla a tepla, znižujú odrazivosť a preto tak veľmi nerozptyľujú svetlo. Pri výbere svetlejšej farby dosiahneme o čosi tlmenejší výhľad, čo vytvára väčšie súkromie.

Screenové rolety: Odrazivosť, Pohltivosť, Priepustnosť

Čo sa deje so slnečnou energiou pri dopade na screenové rolety? Na plnohodnotné rozoznanie rozdielov medzi jednotlivými screenovými látkami môže poslúžiť obrázok nižšie. Nie je tajomstvom, že tmavšie farby „priťahujú“, teda absorbujú viac tepla. Z praktického hľadiska je však rozdiel zanedbateľný aj keď uvedené parametre môžu naznačovať väčší rozptyl vlastností.

Z hľadiska priepustnosti slnečnej energie (transmisia, Ts) sú svetlejšie látky priepustnejšie. Keď sa slnko oprie o svetlejšiu látku, tak v interiéri „zasvieti“ viac ako tmavá, na druhej strane jemne sťažuje výhľad smerom von.

Screenové rolety a ich vlastnosti - každá látka má jedinečné vlastnosti.

Pre konečné rozhodnutie, ktorú látku si nakoniec zvolíte Vám odporúčame navštíviť Showroom KORION – Tieniaca technika (mapa), kde Vám radi odprezentujeme funkčné vzorky screenových roliet, vrátane vzoriek screen látok.

Screenové rolety pri dodatočnej montáži

Mnoho bytov a rodinných domov nemá urobenú podomietkovú predprípravu pre osadenie akejkoľvek formy exteriérového tienenia. Ak je nad oknom vyvedený 3-žilový kábel (CYKY 3×1,5) alebo 4-žilový kábel (CYKY 4×1,5), máte čiastočne vyhraté.

Pri dodatočnej montáži sa potom stačí len rozhodnúť, či Vám viac vyhovujú screenové rolety, hliníkové rolety alebo vonkajšie žalúzie. Screenové rolety majú veľkú výhodu vo veľkosti konštrukcie. Pri dodatočnej montáži exteriérového tienenia dôjde vždy k zníženiu svetlej výšky okna. Screenové rolety však v porovnaní so žalúziami „zoberú“ z výhľadu oveľa menej ako vonkajšie žalúzie.

Screenové rolety vs. vonkajšie žalúzie: 
Porovnanie veľkosti konštrukcie pri rozmere okna Š x V: 2 800 x 2 500 mm
Porovnanie screenovej rolety a vonkajšej žalúzie Zetta 90 pri rozmeroch okna Š x V: 2 800 x 2 500 mm

Kde sa používajú screenové rolety?

Screenové rolety s maximálnou šírkou 6 000 mm a plochou zatienenia 15 m2 je možné inštalovať prakticky kamkoľvek. Najčastejšie sa okrem okien montujú na: