Moderné hliníkové bioklimatické pergoly sú ideálne na prestrešenie terasy

Hliníkové bioklimatické pergoly s otočnými lamelami sú typom vonkajšieho tienenia terasy, ktorý je navrhnutý tak aby poskytoval maximálnu flexibilitu tienenia a ochranu voči prehrievaniu bez ohľadu na polohu slnka na oblohe. Už Vás viac nemusí zaujímať, či je tesne po obede alebo pred západom slnka – vďaka naklápacím lamelám prispôsobíte množstvo slnečných lúčov pod pergolou jednoduchým stlačením diaľkového ovládača. V porovnaní s klasickými drevenými alebo presklenými pergolami máte navyše v teplom počasí zabezpečené prirodzené vetranie a prúdenie vzduchu.

Bioklimatické pergoly umiestňujeme do vonkajších obytných priestorov – na terasu rodinných domov, kaskádové terasy bytových domov alebo na záhradu. Navyše, hliníkové bioklimatické pergoly majú veľké výhody oproti dreveným alebo preskleným pergolám. Platí jednoduchá rovnica, moderná letná terasa = bioklimatická pergola. Nakonfigurujte si vlastnú hliníkovú pergolu – Konfigurátor bioklimatické pergoly.

Prístrešok na terase: možnosti hliníkovej konštrukcie pergoly

Bioklimatická pergola sa skladá z nôh, obvodovej konštrukcie a strešných lamiel. Otočné strešné lamely slúžia na reguláciu slnečných lúčov – otáčajú sa od 0° do 130°.

Ak rozmýšľate nad umiestnením bioklimatickej pergoly na Vašej terase – počítajte s tým že jeden modul pergoly môže mať maximálnu šírku lamely až 4 500 mm. Prestrešenie terasy s väčším rozmerom ako 4 500 mm riešime buď otočením pergoly alebo „zdvojením“. Maximálna dĺžka pergoly je 7 000 mm. Všetky pergoly vyrábame na mieru – pozrite si aj produktovú stránku Bioklimatické pergoly KORION.

Bioklimatická pergola ARTOSI vyrábaná na mieru má nasledujúce možnosti: vyrobiteľná šírka pergoly na terasu je 4500 mm, vyrobiteľná dĺžka 7000 mm a podchodzia výška prístrešok je 3000 mm.

Pri dĺžke hliníkovej pergoly nad 6 120 mm je potrebné doplniť tretiu stojku. To nebýva na škodu, pretože okrem zvýšenej nosnosti prístrešku je možné osadiť aj screenové rolety, pretože maximálna vyrobiteľná šírka jednej screen rolety je 6000 mm. Viac o screenových roletách si môžete prečítať aj v samostatnom článku.

Počet nôh prispôsobujeme každej stavebnej situácií individuálne – teoreticky nemusí mať ani jednu nohu, resp. maximálne šesť nôh na jeden modul pergoly – v závislosti od stavebnej situácie a možností konkrétneho projektu. Nohy v sebe skrývajú odtok dažďovej vody – všeobecné odporúčanie počtu odtokových nôh:

  • Pergola na terase do 12 m2 – minimálne 1 odtok dažďovej vody
  • Pergola na terase nad 12 m2 – minimálne 2 odtok dažďovej vody
  • Pergola na terasu nad 24 m2 – minimálne 3 odtokové nohy pre dažďovú vodu

Umiestnenie odtoku vody v nohách pergoly sa určuje individuálne podľa konkrétneho projektu. Nižšie vidieť možnosti nôh pergoly na terase:

Bioklimatická pergola - noha bez odtoku vody, plný lem krytky. Farebné prevedenie RAL 9010
Noha bez odtoku vody
Bioklimatické pergoly - stojka s neriadeným odtokom vody, lem krytky s obdĺžnikovým výrezom. Farebné prevedenie RAL 8014
Noha s neriadeným odtokom vody
Bioklimatické pergoly - noha s riadeným odtokom vody mimo terasu, lem krytky s pologuľatým výrezom a smerovým náustkom. Farebné prevedenie RAL 9007
Noha s neriadeným odtokom vody
Bioklimatická pergola s otočnými nohami - noha s riadeným odtokom vody mimo terasu vďaka bazénovej hadici, možné napojiť do trativodu. Farebné prevedenie RAL 7016
Noha s riadeným odtokom vody

Obvodová konštrukcia je tvorená z hrubostenných extrudovaných hliníkových profilov s vysokou nosnosťou. Súčasťou je celoobvodový odtokový systém, ktorý zbiera vodu z otočných lamiel strechy. Takto navrhnutý systém zabezpečí odtok dažďovej vody nohami mimo prístrešok v drvivej väčšine prípadov. Pochopiteľne, náhly prívalový dážď to nemusí zvládnuť. Bioklimatická pergola nie je 100% vodotesná.

Radi by ste sa dozvedeli viac informácicí a zatiaľ ich nemáme popísané v blogoch? Kontaktujte nás buď telefonicky (KORION Kontakt) alebo si môžete dohodnúť stretnutie v našom showroome – KORION Showroom – Kazanská 19, Bratislava (Google maps).

Bioklimatická pergola: LED osvetlenie na večer

Každý moderný prístrešok na terasu má riešenie aj pre vytvorenie príjemnej atmosféry vo večerných hodinách. Naše bioklimatická hliníková pergola ARTOSI má exteriérové LED osvetlenie integrované „zo spodnej strany“ odkvapového profilu po obvode konštrukcie. Môžete si zvoliť osvetlenie len po dĺžke, len po šírke konštrukcie alebo celoobvodovo – dizajn bude vždy rovnaký a na prvý pohľad nikto nezbadá rozdiel.

Farebnosť osvetlenia považujeme za nezanedbateľný prvok. Na výber existuje studené biele (5 000 K) alebo teplé biele (3 000 K) LED osvetlenie. Cenu jednotlivých variantov osvetlenia si môžete aj samy nakonfigurovať v Konfigurátore KORION pre Bioklimatické pergoly.

Výhody bioklimatickej pergoly na terase

Bioklimatická pergola vs. zimná záhrada

Porovnateľne kvalitná zimná záhrada je drahšia ako bioklimatická pergola. Môžeme sa rozprávať o prerušení tepelného mosta konštrukcie zimnej záhrady, hrúbke a kvalite skla ale… Problémom prvého roku užívania zimnej záhrady väčšiny zákazníka je, že podceňujú tienenie strechy a bočných stien. To predstavuje nezanedbateľnú dodatočnú investíciu navyše. Žiaľ, bez nej bude priestor zimenej záhrady v lete neobývateľný. Namiesto príjemného posedenie vznikne prekúrený skleník, preto do zimných záhrad potom častokrát inštalujú klimatizácie.

Vetranie pomocou natáčania pergoly

Bioklimatické pergoly sú pochopiteľne otvorené a vzdušnejšie.  Ak je lamelová strecha otvorená o 10°, začína fungovať komínový efekt, t.j. nastáva mikrovetranie a teplý vzduch stúpa hore. Týmto pádom nechceme znížiť kvality zimných záhrad, snažíme sa len upozorniť na rozdiel v použiteľnosti. Bioklimatické pergoly sú ideálne na letné mesiace, zimné záhrady sú vhodnejšie práve na tie zimné.

Flexibilita pergoly na záhrade – teplo, svetlo, dážď

Poznáte to – niekto si želá viac svetla, niekto menej. Raz prší, cez víkend sedíte pod pergolou do obeda s vysokým slnkom, v pracovní deň zas pri nízkom, zapadajúcom slnku. Neexistuje iný prístrešok na záhradu alebo altánok, ktorý sa Vám prispôsobí tak ako hliníková bioklimatická pergola s natáčacími lamelami, pretože podmienky sa menia doslova v hodinách a každý deň inak.

Moderná, hliníková bioklimatická pergola vytvára príjemnejšie prostredie nie len vďaka tieňu ale hlavne vďaka mikroventilácií vzduchu. Tú neponúka ani zimná záhrada, kazetová markíza či klasické drevené prístrešky na záhrade. Najmä vďaka prúdeniu vzduchu pomáha najviac zmierňovať tie najteplejšie dni pod pergolou na záhrade. Zároveň, vďaka svojmu tvaru aktuálne patrí k najatraktívnejším doplnkom tienenia na záhrade rodinného domu.

Zatienenie terasy

V mnohých propagačných materiáloch viacerých výrobcov (dokonca ešte aj v roku 2022) sa dočítate, že bioklimatická pergola môže byť doplnená o vonkajšie žalúzie. Teoreticky áno, prakticky to však neodporúčame (pokiaľ sa nenájdu veľmi špecifické podmienky).

Screenové rolety

Tento typ tienenia sa používa absolútne najčastejšie. Vyššia odolnosť proti vetru oproti iným typom, zachovanie očného kontaktu s exteriérom a zabránenie prehrievaniu sú hlavnými dôvodmi jej obľúbenosti. Viac info

Vonkajšie žalúzie

Vonkajšie žalúzie majú pri väčších šírkach nižšiu odolnosť proti vetru, preto sa používajú screenové rolety – viac informácií nájdete na produktovej stránke screen rolety alebo na blogu o našich skúsenostiach. Aj tie najväčšie screenové rolety odolajú nárazu vetru 50 km/h. Ak však žijete vo veternejších oblastiach, odporúčame veterný senzor, ktorý sa nastavuje v závislosti šírky/plochy rolety.

Údržba bioklimatickej pergoly

Hliníkové AL pergoly majú výhodu vo svojej podstate – hliník a jeho povrchová úprava je totožná s tou čo poznáme z automobilového priemyslu. Z času na čas sa môže pergola umyť. Najmenej je špinu vidno na farbách s perleťou alebo štruktúrou (napr. RAL 9007, DB 703). Hliník je bezúdržbový a nevyžaduje si žiadnu pozornosť ako napríklad drevo. Štandardná záruka na bioklimatickú pergolu je 5 rokov.

Zákaldné farby RAL pre hliníkové bioklimatické pergoly ARTOSI
Výber základných farieb pre bioklimatickú pergolu